Proteiny

Jedná se o nápoj obsahující převážně bílkoviny, doporučuji do diety, přápadně pro endomorfy i do objemu. Protein je pro život nepostradatelný.Je základním stavebním kamenem prakticky všeho, co se v těle vyskytuje, neukládá se do zásoby, proto je potřeba je pravidelně dodávat tělu ve stravě.

Proč jsou důležité?

  • Podporují tvorbu svalové hmoty
  • Vyživují svaly, kůži a kosti
  • Ochraňují svalovou hmotu před poškozením namáhavým fyzickým výkonem
  • Ochraňují svalovou hmotu před devastací v průběhu snižování váhy
  • zkrácení doby regenerace
  • Zkracují dobu regenraci

Druhy proteinů

  1. Micerální kasein - Jedná se o bílkovinu jež je ze všech nejpomaleji vstřebatelná, a tudíž vhodná na noc.
  2. Beef protein - Hovězí proteiny patří mezi ty nejkvalitnější zdroje proteinů, jaké si jen dokážeme představit, ovšem mnohé z těchto proteinů se vyrábí z různých hovězích odřezků, šlach a podobně, tudíž se dá považovat i za kloubí výživu.
  3. Syrovátkové proteiny - Ty se dále dělí na Koncentráty, Izoláty a Hydrolyzáty. 

  • Koncentráty - Koncentráty se pohybují v rozmezí 41 - 85 % obsahu bílkovin na 100 g výrobku. Obsahují také zbytky tuků a laktózy. Z uvedených tří skupin jsou nejpomaleji stravitelné (rozmezí 1,5 - 3 hodiny, záleží na konzumovaném množství a koncentraci), ale také nejchutnější.
  • Izoláty - Dostáváme se k těm nejkoncentrovanějším a druhým nejrychlejším zdrojům. Izoláty kladou důraz na vysoký podíl bílkovin ve výrobku. Jejich koncentrace se pohybuje cca v rozmezí 85 - 95 %. Výhodou je jejich již zmíněný vysoký obsah bílkovin, minimum tuku a laktózy. Chuť je často méně příjemná.
  • Hydrolyzáty - Nejrychlejší zástupci syrovátkových proteinů. Tyto produkty jsou vyráběny hydrolýzou syrovátky. Stupeň hydrolýzy určuje kvalitu finálního výrobku tudíž čím větší stupeň hydrolýzy, tím jsou molekuly bílkovin menší, a proto rychleji a lépe stravitelnější. Jasnou nevýhodou je cena a chuť kvůli štěpení je finální produkt vždy hořký, záleží ovšem na celkovém množství sladidel ve výrobku.

 

počítadlo.abz.cz